13/09/2017

Lindas designbutikk trekker kunder fra hele byen

Lørenveien blomstrer. Ikke bare fordi Blomsterpikene holder til her, men fordi veien fylles av mennesker fra alle de nye husene, både boliger, butikker og bedrifter. Her kan de spise på Peppes, trene på Avancia og handle bøker på Norli. Og stikker de innom nummer 43, der innehaver Linda Veggeland holder hus med designbutikken Houz, stikker de samtidig innom en stor del av designhistorien. Hyller, stoler, bord, sofaer, bilder, vaser og leker – her går tidløshet og modernitet hånd i hånd. Her føres et kresent utvalg av tidløst og moderne.Veggeland står i hyggelig samtale med en dame med barnevogn idet vi ankommer. En av de mange stamkundene, antar vi, som like gjerne svinger innom for å si hei og se på de nye varene som å kjøpe noe.

– Da vi åpnet butikken for fire år siden, så jeg for meg at den skulle bli en lokal møteplass for alle som er interesserte i interiør og design, sier hun. – Og det har vi blitt. Før vi fikk Kaffebrenneriet vegg i vegg, hadde vi alltid varm kaffe her, noe kundene satte pris på. Det er veldig sosialt her. Jeg tror det er fortrinn mot konkurrentene våre at vi er tett på kundene våre. Vi kan spørre om de er fornøyd med vasen de kjøpte sist, om den passet inn i boligen slik de hadde håpet den skulle gjøre, og så videre.Samtidig har ambisjonene økt siden de åpnet. Ved hjelp av Instagram, Facebook og en nettbutikk, har de greid å bygge opp en merkevare, en designbutikk, som begynner å bli ganske kjent i hele landet. Det er hun stolt av.
– Vi vet godt at det kommer folk fra hele byen for å handle her, fra vestkanten, Grefsen og Kjelsås, og fra Asker, Mysen, Ski og andre steder utenfor byen.

– Lenger vest i byen finnes jo butikker som ligner på vår, men østover er det ingen andre før Gjøvik.

– Ønsket mitt var at vi kunne dekke Groruddalen. Lenger vest i byen finnes jo butikker som ligner på vår, men østover er det ingen andre før Gjøvik, så hvis du kommer fra Stovner eller Risløkka og er interessert i design, er vi første stopp, sier hun.

Houz har en overvekt av dansk design, ifølge Veggeland.
– Mange klassikere med røtter tilbake til 1930-årene, og en del moderne ting som er i vinden fra designere som Gubi, Fritz Hansen, By Lassen, Menu og And Tradition – i alt omkring sytti merker med stort og smått. Jeg legger vekt på det tidløse, vi skal ikke være trendavhengige, men må ha litt krydder innimellom. Da gjelder det være litt frempå og vite hvilke farger som er på vei. Men først og fremst legger vi vekt på kvalitet. Vi vil selge ordentlige ting – ikke bruk-og-kast.

Veggeland etablerte seg i området med mann og barn for tjue år siden. Derfor har hun med egne øyne observert den endringen Hasle og Løren har vært gjennom.
– Der boligfeltet Krydderhagen og en skole ligger nå, lå ABB med en enorm parkeringsplass der gutta mine lærte seg å sykle, og i hellingen ned mot Økernveien var det fantastisk sommereng der vi plukket blomster, og den blir jeg litt rørt av å tenke på, mimrer hun.
– Her vi er nå, lå Gilde og en vakker sveitservilla som var direktørbolig, og utenfor den på denne tiden av året sto en stor, gammel Volvo Amazon med binge på taket – det var fårikålpolitiet. Innimellom er ting som de alltid har vært, som Keyserløkka, Lille Tøyen hageby og småhusområdet der vi bor. Ingen av naboene rundt oss har flyttet. Vi trives her.

Veggeland beskriver endringene som gode, med en spennende blanding av nytt og gammelt.
–  Vi har alltid bodd sentralt, med bare fem minutter til sentrum med banen, men det er fint å kunne få ordnet alt her oppe i helgen. Vi har alltid brukt de stedene som var her, spist på Peppes og klippet oss hos den lokale frisøren, og detnoe jeg håper alle de nyinnflyttede også forstår: Vil man ha lokalbutikker, må man bruke dem.

Ideen om Houz ble født da Veggeland så et tomt butikklokale. Tidligere arbeidet hun med innredning av kafeer og barer, og kjente derfor til interiørbransjen, men hadde egentlig aldri drømt om å drive noe selv. Det skjedde helt spontant. I dag driver hun den sammen med mannen sin.
– Til å begynne med var det en frukt og grønt her, og eplemottaket til Arcus, ikke noe annet. Så forsvant begge de, og jeg ble alene med Løren Torg på andre siden av gaten. Men så begynte lokalene gradvis å fylles opp, det ene etter det andre, og til slutt fylte Kaffebrenneriet det siste i mai.

– For oss som har bodd her en stund, er det godt å se at området fortsetter å være koselig … Men vi blir i større grad en del av selve byen nå.

Hasle og Løren er i endring. Veggeland håper utbyggingen fortsetter.
– For oss som har bodd her en stund, er det godt å se at området fortsetter å være koselig, at det er et sted der det er koselig å gå kveldstur, og du kan vinke til alle mulige folk på verandaene, det være seg nyetablerte eller pensjonister. Men vi blir i større grad en del av selve byen nå. Jeg tror de fleste vil vite godt hvor Hasle og Løren er om fem år.

Alle foto: Øyvind Haug

Har du spørsmål til utleiesjefen?

Christian Geelmuyden følger transformasjonen på nært hold fra kontorene i Frontbygget på HasleLinje. Etter at eiendommen ble kjøpt i 2007 har mye skjedd. Mye gjenstår fortsatt, men utviklingen er nå inne i en ny fase.