29/11/2017

Hvem er folka på Hasle, egentlig?

Hva har en arkitekt, en barista, en videoprodusent og en rektor til felles? De har rett og slett troa på Hasle

 På Hasle både bor – og jobber det folk. Her finnes en rik historie og en spennende fremtid.

Men hvem er det egentlig som bor her? Som jobber her? Hvem sørger for at fremtiden ser så spennende ut? Vi har snakket med folka som gjør Hasle til Hasle, spurt hvem de er og hvilke tanker de har om det som skal skje i området.

Per Morten Aas, driftsansvarlig for Kafé Hasle.

Per Morten Aas, driftsansvarlig for Kafé Hasle.

– Jeg husker første gang jeg tok t-banen ut hit. Langt ut til ingenmannsland, men som jeg senere skulle lære at en dag vil bli til allemannsland. Nå driver jeg kaffebaren Kafé Hasle og stortrives! Vi holder til i Fyrhuset, et hus som har blitt en del av meg. Hverdagen her er fylt med smil og kjærlighet fra de fantastiske folkene som bor og jobber her. Hasle for meg kan beskrives gjennom min første arbeidsdag: Anita Hutcheson, som nå er en stamgjest hos oss, kom med blomster og ønsket meg velkommen. Det ga meg en følelse av at «Her på Hasle vil folk at vi skal lykkes».

Det er utrolig spennende å se hvordan de forvandler dette gamle industriområdet til et vakkert boligområde og levende samfunn! Hver uke kommer det nye ansikter inn til butikken og oftere og oftere er nye bygg ferdige. Snart er alt ferdig, og jeg kan nesten ikke vente!

Jeg ser for meg en liten by i byen, full av liv, kultur, matopplevelser og kaffeopplevelser! Jeg skal gjøre mitt beste for å gjøre fyrhuset til hjertet i denne lille byen i byen! En kaffebar har et stort ansvar i et lokalsamfunn, den binder mennesker sammen! Min oppgave er å spre positivitet og glede ut til Hasles innbyggere!

Rasmus Jørgensen, arkitekt hos Kristin Jarmund Architects

Rasmus Jørgensen, arkitekt hos Kristin Jarmund Architects

– Å få jobbe med et historisk bygg som Bygg01 er veldig spennende. Vinmonopolets tapperi har jo vært avgjørende for Hasles historie. Det blir et helt unikt bomiljø når man transformerer et gammelt industrianlegg som dette. Det gamle bygget utfordrer oss, og tvinger frem noen utradisjonelle løsninger som vil vært utenkelige i et standard nybygg. Etasjehøydene blir blant annet mye høyere, vi får en rekke fantastiske naglede stålsøyler som blir frittstående i leilighetene. Handelsdelen får i tillegg masse karakter fra det gamle byggets industrielle detaljer.

Mye av det gamle bygget skal bevares, det er liksom hele planen med prosjektet. De utvendige rammene blir i høy grad de samme. Den største forskjellen, og det kuleste med det nye bygget, blir gårdsrommet som oppstår i midten. Det er like stort som en stor fotballbane, og måler seg med de aller største bakgårder på Torshov. Samtidig som det blir intimt og beskyttet, er det raust og åpent. Jeg tror det vil oppstå et helt spesielt fellesskap i gårdsrommet, som vil gi mye liv og bokvalitet til byggets beboere.

Jeg gleder meg til å oppleve noen av de spesielle leilighetene. De små ettromsleilighetene i den eksisterende delen, med nesten firemeters takhøyde og store industrielle vinduer. De blir heftige. Og dupleks-leilighetene over to plan på toppen av bygget, med de store takterrasser. Eller leilighetene i sør-vestfløyen med en atriumshage midt i leiligheten, og trapp opp til takterrassen mot syd vest. Det er mange ulike og utradisjonelle boligvarianter i bygget. Det gjør at det sikkert blir et morsomt og variert miks av folk som flytter inn.

Thomas Onstad Fjeldstad, rektor/daglig leder for WANG Ung Oslo.

Thomas Onstad Fjeldstad, rektor/daglig leder for WANG Ung Oslo.

– Jeg visste med én gang at Hasle var perfekt. Da vi fikk muligheten til å starte opp her, var det ingen tvil. Alt ligger til rette for et optimalt skolemiljø for sunn idrettsungdom. Vi har virkelig alt vi trenger av fasiliteter på Hasle: Fotballbaner, tennishall, turnhall, alt er i umiddelbar nærhet. Samtidig er Hasle et knutepunkt mellom øst og vest. Uansett hvor du er fra i Oslo, er Hasle egentlig i nærheten. Skolen vår kommer jo til å holde til her i minst 20 år, og i løpet av den tiden regner jeg med at dette kalles Oslo sentrum.

Selv om WANG Ung Oslo ikke flytter inn før i august 2018, er jeg ofte her selv. Jeg liker veldig godt Kafé Hasle; her er det god plass og saftige smørbrød. Min kone, som jobber i interiørbransjen, er ofte innom designbutikken Houz, mens jeg tar med barna på den store lekeplassen på Løren.

Hasle er jo en bydel i voldsom utvikling, og det er utrolig inspirerende å få være med på starten av denne reisen. Det blir en bydel full av moderne mennesker og pulserende arbeidsliv, samtidig ligger det et ærverdig villastrøk rett rundt hjørnet, det er det som er sjarmen. Jeg er allerede frelst, og jeg er sikker på at elevene kommer til å bli det samme!

Eivind Thorne, Hertz Bilpool/Hasle Bildeling.

Eivind Thorne, Hertz Bilpool/Hasle Bildeling.

– Jeg har jobbet med bildelingsordningen på Hasle i seks år nå. Jeg fikk gleden av å starte opp prosjektet med bildeling i Hertz i 2011. Det har vært seks veldig spennende år. Vi føler nå at vi er en sentral del av byutviklingen, der persontransport er en viktig faktor. Vi forsøker å svare på spørsmålet; Hvordan bo og leve i byer uten å eie egen bil?

Privateide biler står jo i snitt stille i over 90 prosent av tiden i store byer. Det finnes mange som ønsker å kvitte seg med bilen, men da må de ha tilgang til en bil når de trenger det. Bildeling, sammen med kollektivtrafikk, sykkel og gange vil garantert redusere antall biler i byen. Samtidig vil det også gjøre det lettere for Oslo å håndtere økt befolkning.

Derfor tror jeg Hasle er det perfekte stedet for oss. Hasle ligger strålende plassert mellom tre T-banestasjoner og flere busstopp. Det ligger tett på bykjernen, og du kan snart kalle det sentrum. På området er det både bedrifter og boliger, det vil si at bildelingsbilene allerede nå blir benyttet på dagtid, om kvelden og i helgene. Det er veldig mange mennesker her som vil få glede av denne ordningen.

Jeg tror det kommer til å bli optimalt. Vi har medlemskap både til deg som kjører lite og til deg som kjører ofte. Når du trenger bil, er det bare å bestille via nettsiden vår eller appen. Du kan da raskt stikke bort for å hente den beste bilen til ditt formål. På denne måten kan innbyggerne her på Hasle bruke kollektivt frem og tilbake til jobb, samtidig som de har bil akkurat når de trenger det. De ansatte på Hasle kan ta kollektivt eller sykkel til jobb, og bruke biler fra poolen når de skal i møter i arbeidstiden. Det er jo både bra for miljøet og kanskje spesielt for lommeboken.

Elin Agasøster, Haslianer på åttende året

Elin Agasøster, Haslianer på åttende året

– Jeg har bodd på Hasle i åtte år, og jobber på Ulven, et steinkast unna. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd. Hasle har det meste. Her går det mange ulike buss- og t-banelinjer. Det er Vinmonopol, bakeri, blomsterforretning og apotek. Vi har også en herlig, sjarmerende og upolert park som heter Ola Narr. Hasle er nesten i sentrum, med gåavstand til det meste, samtidig som det er grønt og med litt rom mellom husene. En blanding av nytt og gammelt. Jeg går også mange fine turer i området sammen med min familie. Vi er så fornøyde at også min datter har kjøpt seg leilighet her.

Nå for tiden skjer det mye på Hasle, det bygges litt over alt. Men jeg både tror og håper at resultatet blir Hasle verdig. Slik det ser ut nå bygges det ikke for tett, og slik håper jeg det blir. Noe av det som er så deilig med Hasle er nemlig at det ikke er for mye trafikk her. Jeg har også en drøm om at det skal komme utendørs treningsapparater, eller en form for aktivitetspark. Hasle har alltid vært preget av nærhet til arenaer for fysisk aktivitet, men en slik park hadde toppet det hele.

Fredrik Christensen, Innholdsprodusent/Juniorklipper, Redink.

 

Fredrik Christensen, Innholdsprodusent/Juniorklipper, Redink.

– Jeg begynte å jobbe på Hasle i februar 2017. Jeg husker jeg egentlig ikke visste noe særlig om stedet fra før, men jeg husker jeg ble veldig overasket over hvor nær sentrum det er. Jeg bruker jo bare 19 minutter fra jeg går ut døra på Torshov til jeg er på jobb. Generelt har egentlig Hasle bare vært en stor positiv overraskelse for min del.

Før jobbet jeg på BI i Nydalen, og på mange måter er jo Hasle på vei til å bli det Nydalen er nå. Nå jobber jeg som innholdsprodusent og juniorklipper for Redink i Aller-bygget. Det er gøy å jobbe kreativt i omgivelser som hele tiden er i utvikling. Som blir større og større, og som holder på å få en ny personlighet. Du kan på en måte være med på å forme området litt selv. Vi vokser i samme retning. Det er gøy å kunne si at jeg har vært her før det blir ferdig.

For jeg tror det blir fantastisk her når alt blir ferdigstilt. Vinmonopolets gamle vinslott ligger jo rett bak oss, og det blir jo på en måte Hasles nye sentrum, med både butikker og leiligheter. Leilighetene blir utrolig stilige. Der ligger forresten også verdens kuleste kafé, Kafé Hasle. Per Morten, som er driftsansvarlig for kaféen, har en helt unik energi. Jeg husker en gang jeg bare skulle innom for en kaffe på vei til jobb, og endte opp med et lynkurs i brygging av kaffe. På mange måter representerer han hva Hasle er på vei til å bli. Energisk, inspirerende, positiv og jordnær.

Anita Hutcheson, arkitekt og trofast Haslianer.

Anita Hutcheson, arkitekt og trofast Haslianer.

– Jeg flyttet som nygift til Hasle i 94, samme år som sønnen min ble født. Jeg husker godt at vi ble tatt veldig godt i mot. Allerede første dag stod naboen på døra med kake og et stort smil. Siden den dagen har Hasle vært hjemme, og folkene rundt oss er blitt familie. Det er virkelig det som gjør Hasle så unikt. Det gode fellesskapet og evnen folk har til å løfte hverandre opp. Jeg pleier å si at det fungerer som en bygd i byen. Beliggenheten er sentral, men medmenneskeligheten, de felles møteplassene hvor vi samles og den lokale patriotismen får det til å føles som en sammensveiset bygd.

For 18 år siden havnet jeg i en bilulykke. Jeg fikk hjerneslag som følge av skadene. Først satt jeg i rullestol, så gikk jeg med stokk, men nå går jeg turer uten hjelpemidler omtrent hver dag. Det er mye gode turmuligheter i nærheten, og jeg har en fast runde som går rundt Valle Hovin. Slik jeg går turen, passer det ofte å starte eller slutte turen med en lunsj på Kafé Hasle, eller «Polet» som jeg kaller det. Det området vil alltid være «Polet» for meg. Det er også veldig hyggelig nå som jeg har blitt så godt kjent med Per Morten. Når du er på fornavn med de som jobber et sted, får du med én gang litt ekstra god service.

Nå gleder jeg meg til å se det ferdige resultatet av det som blir på Hasle.  Fremover blir der litt liv og røre på Hasle, og det synes jeg er gøy. Som tidligere arkitekt er det i tillegg veldig gøy at en så velrenommert og dyktig arkitekt som Kristin Jarmund har tegnet det som blir det nye sentrumet her i vinmonopolets gamle lokaler. Jeg er også veldig begeistret for den nye skolen som kommer foran bygget. Barn gir alltid mye til et miljø. Det som skjer nå på Hasle vil gi oss et nytt sentrum, og vil gi oss som bor her enda et felles samlingssted for både samtale og samvær.

Har du noen spørmål?

Vi følger transformasjonen på nært hold fra kontorene i Frontbygget på HasleLinje. Etter at eiendommen ble kjøpt i 2007 har mye skjedd. Mye gjenstår fortsatt, men utviklingen er nå inne i en ny fase.

Christian Geelmuyden

Utleiesjef HasleLinje

Cecilie Landgraff Bruusgaard

Utleiesjef HasleLinje