17/09/2017

Velkommen inn i Per Mortens svarte univers

Du går inn på Kafé Hasle på egen risiko. Det du risikerer, er å bli vennlig overstrømmet av en ivrig barista som brenner etter å prate med deg, høre hvordan du har det og fortelle deg det meste av det du trenger å vite om kaffen du bestiller. Om han ikke vet at du allerede vet det fra før, og du er en stamkunde som han spør: «Skal du ha det vanlige?»
– Filosofien min går ut på at en kaffebar skal være som en offentlig stue, sier baristaen, Per Morten Aas.

– Kaffebaren har et stort ansvar i lokalsamfunnet – større enn vi kanskje tror. Om folk kommer hit og er morgentrøtte, stressede eller slitne, og virkelig trenger et kaffeavbrekk, er det viktig at jeg møter dem med et smil og noen vennlige ord. Da kan det være jeg inspirerer dem til å gå videre gjennom dagen med det samme smilet om munnen.

Å spre glede og lage god kaffe er to sider av samme sak for barista Per Morten Aas på Kafé Hasle.

Per Morten farer ikke med tomme ord. Du behøver ikke å ha vært innenfor døren hans mer enn et halvt sekund før du føler deg både sett og velkommen, og tonen er slik at selv den mest morgengretne knapt kan annet enn å trekke på smilebåndet.

– Målet er å sette i gang en sommerfugleffekt. Om de som er innom blir glade, kanskje de selv sprer litt glede rundt seg og gjør en bedre innsats når de kommer tilbake til arbeidet, og i så fall bidrar jeg til næringene her i området. Tenk om jeg hadde vært sur og laget dårlig kaffe!

Akkurat dét er en ganske fjern tanke når du har rukket å bli kjent med Per Morten. Han er, som man vil ha forstått, ikke særlig sur, og ei heller lager han sur kaffe.

– Kafé Hasle skal være en møteplass, et sted der du kan føle deg trygg, bli kjent med andre stamkunder og være akkurat så sosial som du har lyst til å være. Hit kan du komme for både en kaffe og en prat.

Det er rart dette, hvordan vi mennesker drikker insektgift, og av og til tilsetter den melk fra et helt annet dyr, kua. Men vi tenker kanskje ikke så mye over det. Kaffe er kaffe, da.

Kafé Hasle eies av De 3 Stuer – et personalrestaurantfirma som ifølge Per Morten baserer seg på gode råvarer, økologisk og kortreist mat – en eier han er svært fornøyd med. Men han visste ikke særlig mye om Hasle før han kom hit for første gang.
– Herregud, tenkte jeg, det er jo et ingenmannsland, her er Clinter’n og høyballer. Så det var med en viss dose angst jeg begynte å jobbe her. Nå forstår jeg at dette om ikke lenge blir et allemannsland. I 2020 eller 2030 vil det bo omtrent hundre tusen på Hasle, Løren og omegn, like mange som i sentrum, og det blir et fremtidens sted der man vil teste ut ny teknologi og mer miljøvennlige måter å bygge et samfunn på.

Rustikke lokaler, som mykes opp av duften av kaffe og bakst. Og stadig flere oppdager Hasles egen kaffebar i det gamle fyrhuset.

Selv tenker han å følge utviklingen. Kafé Hasle har fått skjenkebevilling, og til høsten begynner han med lengre åpningstider. Da vil kafeen bli en kulturell storstue, et sted med konserter, debatter, quiz, kurs og foredrag. Allerede nå setter han i gang månedlige utstillinger på kaféveggene.
– Pushwagner hadde atelier rett over gaten her før. Jeg kunne godt tenke meg å få ham tilbake hit for å holde en utstilling.

Selv er Per Morten poet under pseudonymet Olivin Whitlock, som noen ganger leser poesi for gjestene, og han drodler på en bok med kaffehistorier. Til dette får han hjelp av kundene: På disken ligger en bok der alle oppfordres til å skrive om den første gangen de drakk kaffe.
– Visste du at koffein egentlig er insektgift? spør han. – Det er noe kaffeplanten produserer for å holde insektene borte. Det er rart dette, hvordan vi mennesker drikker insektgift, og av og til tilsetter den melk fra et helt annet dyr, kua. Men vi tenker kanskje ikke så mye over det. Kaffe er kaffe, da.

– Jeg valgte å bli barista for å tilføre noe positivt til samfunnet. Her på Kafé Hasle skal du føle deg litt som hjemme.

Per Morten vet det meste som er verdt å vite om kaffe. I løpet av tilberedningen forteller han villig vekk om de seksti ulike kaffeplantene, men at vi bare bruker to av dem, robusta og arabica, og hvordan førstnevnte stort sett bare brukes til å lage frysetørret pulverkaffe, mens den andre er truet av ymse sykdommer som gjør at vi kanskje allerede om femti år må utvikle et alternativ.
– Kaffe er litt som vin, bare mer komplisert, sier han.

Håndverk og passion!

– God kaffe er avhengig av at tre ledd fungerer optimalt. Det første er kaffedyrkeren, som helst bør håndplukke bønnene for å sikre at bare de modne havner i sekken; det andre er brenneren, som må sørge for å ikke brenne bønnene for kort eller for lang tid; og det tredje leddet er baristaen, som kan få frem det beste i kaffen ved å tilberede den med riktig kunnskap og utstyr. Fungerer alle leddene, blir det bra, men om ett svikter blir det dårlig.

Per Morten har vært barista i fem år, har jobbet på ni forskjellige kaffebarer, laget Oslos nest beste cappuccino i et baristamesterskap, tatt ni kurs og laget – rundt regnet – omtrent to hundre tusen kopper kaffe. Han vet med andre ord både litt om kaffe og dens betydning.
– Jeg valgte å bli barista for å tilføre noe positivt til samfunnet. Her på Kafé Hasle skal du føle deg litt som hjemme. Du har din egen, personlige barista, men som du ikke får være med hjem – der går grensen.

Har du noen spørmål?

Vi følger transformasjonen på nært hold fra kontorene i Frontbygget på HasleLinje. Etter at eiendommen ble kjøpt i 2007 har mye skjedd. Mye gjenstår fortsatt, men utviklingen er nå inne i en ny fase.

Christian Geelmuyden

Utleiesjef HasleLinje

Cecilie Landgraff Bruusgaard

Utleiesjef HasleLinje